Familie
Alpakka tilhører Camelidfamilien, og er i slekt med lama, vicunja, kamel og guanacos. Det finnes to typer alpakka; huacaya og suri. De fleste alpakkaer i Norge er av arten huacaya, også alpakkaene hos AlpakkaOpplevelser.
Mange blander sammen alpakka og lama. Her ser du forskjellen.
Historie
Alpakka er et langhalset urdyr som stammer fra Inka-indianerne i Sør Amerika. De fantastiske egenskapene alpakka-fiberen har var en godt bevart hemmelighet som inkaene holdt tett til brystet, inntil for omlag to hundre år siden. I dagens utgravninger finner man to tusen år gamle alpakkatekstiler i svært god stand. De rene, flotte blodslinjene som inkaene hadde avlet frem på alpakka ble nærmest utslettet da spanjolene gjorde sitt inntog i Sør Amerika. Spanjolene så ikke verdien i disse fantastiske dyrene, og slaktet ned flesteparten. Alpakka-oppdrettere på verdensbasis jobber enda med å avle frem igjen de opprinnelige egenskapene til alpakkaen.
Fiber
Hauacaya-alpakkaens fiber, som består av
hårstrå, vokser som sauens ull, og blir klippet en gang i året. Fiberhårene gir en formidabel varmeeffekten. Suri alpakkaen`s fiber ser ut som lange lokker. Disse blir klippet annet hvert år og har glattere fiber enn huacaya.
Vi klipper dyrene i mai/juni for at fiberen skal vokse seg tykk og varm til vinteren igjen. Samtidig er det godt for dyrene at det ikke blir for varmt for dem om sommeren. Fiberen blir levert norsk spinneri som etter bearbeidelse returnerer nydelig, varmt og mykt garn til oss. Alpakkafiberen er varmere enn ull, lettere enn ull, sterkere, og den klør ikke. Det finnes minimalt med lanolin i fiberen, og den er hypoallergenisk.
Alpakka har de beste termiske egenskapene ved siden av isbjørn.
- Før klipping
- Etter klipping
Hvor kommer dyrene våre fra?
Hos AlpakkaOpplevelser har vi satset på dyr med gode stamtavler og rene blodslinjer. Dyrene vi startet med kommer fra Chile, Australia, England og New Zealand, land med lang erfaring i alpakka-avl.
«Vi har hørt så mye skryt av besøk som har vært på AlpakkaOpplevelser at nå vil vi også bestille en tur for foreningen vår!» sa Frelsesarmeen.
Dyrene
En alpakka kan være fra 1meter til 1,5 meter i skulderhøyde, den veier fra 50 – 90 kilo og kan leve til den er bortimot 25 år. En alpakka går drektig i omtrent elleve og en halv måned, og avkommet kalles cria. Det er sjelden med tvillinger. Alpakkaen har 250 naturlige fargenyanser. Arten er et rangdyr, og opptrer i flokk. Criane elsker å løpe, leke og hoppe sine artige lykkesprett.
Åke er kjendisen hos AlpakkaOpplevelser i Sigdal.
Han er en stilig hingst som har vært med på litt av hvert, fra tv til bussbesøk. Han har opptrådt i flere Ylvisprogrammer, på musikkvideo, og i Frokosttv. Åke har verdens vakreste øyne, og er en god avlshingst. Han er lett å ta med seg på tur. Dessuten har han egen facebookside. Se linker.
Hos AlpakkaOpplevelser på Enghaugen er det Aud som er kjendisen. Om hun ikke har vært på TV, har hun blitt lagt merke til når besøkende har vært på gården. Med sitt morsomme utseende og personlighet vinner Aud alles hjerter.
Enghaugens Aud i hvilestilling
Alpakka er ikke et kjæledyr, og vil sjelden la seg koses med som en hund. Den er reservert, men samtidig veldig nysgjerrig, og er man rolig og lar dyret komme til seg, skjer det rett som det er at man blir tildelt kjærlige nuss. Et av de første spørsmålene man får om alpakka, er om de spytter. De spytter svært sjelden på mennesker. Spytting er dyrenes form for å gi beskjed til et annet dyr om å holde seg unna. For eksempel ved matfatet. Spytting blir derfor benyttet på samme måte som en hest ville slått med beina eller bitt etter en annen hest. En hoppe som har blir paret vil også spytte på en hingst som prøver å pare henne, hvis hun allerede er drektig. Dette kalles «spitting off» på avlsspråket, og er en svært pålitelig informasjon om hoppens tilstand. Hoppene kan pares igjen kort tid etter fødsel, og har lett for å sture hvis de ikke går drektige.